Werking vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij een goede weerstand en bij een goede werking van de spieren. Daarnaast heeft vitamine D te maken met de productie van serotonine en dopamine in de hersenen; die zorgen ervoor dat je je prettig voelt. (Mensen met voldoende vitamine D in het bloed hebben minder last van depressieve gevoelens.)

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken: onder invloed van UV-straling uit zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet in vitamine D.

De belangrijkste bron van vitamine D is dus zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit voeding.

Wist je dat in Nederland je huid onder invloed van zonlicht maar liefst 70-90% van je totale vitamine D-productie aanmaakt? De overige 10-30% krijgen we binnen via voedsel.

Vooral tussen april en oktober maakt je huid onder invloed van de zon vitamine D aan. Maar probeer het hele jaar door iedere dag een kwartier tot een half uur per dag naar buiten te gaan tussen 11 en 15 uur. Vooral voor ‘kantoormensen’ is de tip: ga elke dag een kwartiertje naar buiten (zonder sunblock).

Een vitamine D tekort aanvullen via voeding (eieren, vlees, zalm, makreel, sardientjes) of de zonnebank.


Bronnen
Samenwerking verantwoord Zonnen
Vitamine-info.nl
– Alle vitamines en mineralen op een rij
– 10 vragen over zonnevitamine D
Wat doet vitamine D
Voedingscentrum
Gezondheidsnet.nl
Vitamine D informatie